Pancar pekmezi nasıl yapılır.

Şeker pancarı

Öncelikle şeker pancarı topraktan çıkarılır ve temizlenir.
Bol suyla yıkandıktan sonra üstündeki kalan topraklar kazınır ve soyulur.Soyulan pancarlar son defa yıkanır ve pancar kıyma makinesine girer.


Pancar kıyma makinesi

Temizlenmiş pancarlar kıyma makinesinde ince bir şekilde kıyılır.Kıyma işlemi gerçekleştirildikten sonra şırasını çıkarmak amacıyla büyük bir kazanın içerisine doldurulur.Bu kazan içerisindeki pancarlar 7-8 saat kaynatılır içine bir miktar su konur ki dibi tutmasın.


Kıyılmış pancarlar ve  kazan
Şırası çıkan pancarların suyunu sıkmak için pres aletine pancarlar boşaltılır.Biraz kuvvet isteyen bu alet pancarda kalan şıranın tamamen sıkılması içindir
Pres 
Sıktığımız pancar küspesinin şırası pres aletinin alt tarafında bulunan küçük hortumla bir kovanın içine birikir .Biriken şıra tava denilen büyük ve derin olmayan kazanlara boşaltılır.
 Pekmez yapımındaki son aşamaya yani şıranın kaynatılmasına gelinir.Son aşamada çıkarılan şıra 7-8 saat kaynatılıp pekmezin istenilen kıvama getirilmesine kadar devam eder.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: